Välj en sida
Vårdnadshavarens ansvar

Som föräldrar/vårdnadshavare har vi ansvar för att barnets behov av omvårdnad, trygghet och fostran blir tillfredsställda. Vi svarar även för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter samt ska bevaka att barnet får tillfredsställande försörjning och utbildning.

Detta ansvar skall vi fullfölja i samverkan med många av samhällets institutioner.

En bra samverkan innebär att man har respekt för varandras roller och stöttar varandra. Likaså delger man varandra information för att såväl skola som hem ska kunna stötta barnen på sin väg mot målen.

Utöver den individuella samverkan är det viktigt att personal och föräldrar har en bra samverkan kring övergripande och allmänna frågor.

Som ytterst ansvariga för barnets utveckling och hälsa är det därför naturligt att vårdnadshavare också har rätt att ställa krav på att de olika verksamheterna.

Ett grundläggande krav är att alla verksamheter skall följa gällande lagstiftning och förordningar samt att de regler som gäller i samhället i övrigt också skall gälla i skolan med flera institutioner. Detta skall även omfatta arbetsmiljölagen, diskrimineringslagen m.fl.

Föräldraalliansen anser att:
  • Samma regler som gäller i samhället i övrigt också skall gälla i skolan
  • Arbetsmiljölagen måste omfatta även förskolan och barnomsorgen.
  • Barn- och ungdomspolitiken ska vara politikområdesövergripande
  • Skolan skall aktivt agera mot mobbning och alla former av kränkande beteende.
  • Skolan skall verka utifrån ett hälsofrämjande perspektiv
  • Skolan skall aktivt verka för att förebygga fysisk och psykisk ohälsa.
  • Kontaktdagarna skall återinföras.
  • Utvecklingssamtal skall ske två gånger per år.
  • Individuella utvecklingsplaner ska finnas för alla barn, ägas av barnet och vara tillgängligt för vårdnadshavare att ta del av och följa.

Uppdaterad 2022-03-19

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng