Välj en sida

Till:
Utbildningsdepartementet
u.remissvar@regeringskansliet.se

 

Stockholm 2023-04-27

Yttrande över
Förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023–2027  
Dnr: U2022/03951

Föräldraalliansen Sverige stöder i allt väsentligt Skolverkets förslag till en ny nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet för åren 2023–2027.

Förbundet menar vidare att digital kompetens är betydelsefullt för att kunna verka i ett framtida samhälle. Det är dock inte den enda framgångsfaktorn. Barn och elever behöver även kunna behärska analoga medel (papper och penna) och äga faktakunskap och social kompetens.

Föräldraalliansen Sverige vill särskilt framföra att alla vårdnadshavare inte har samma förutsättningar. Det gäller till exempel:

  • Boende
  • Familjestorlek
  • Egen datautrustning
  • Uppkoppling mot internet inklusive datamängd och hastighet
  • Egen digital kompetens och mognad

Dessa aspekter innebär att alla barn/elever inte har samma möjligheter till stöd från hemmet avseende såväl teknik som förhållningsregler kring skärmtid, användande samt möjligheter och faror. Skolan och förskolan bör därför inom ramen för den kompensatoriska skolan, ta särskild hänsyn till detta. Föräldraalliansen Sverige anser att dessa aspekter behöver ges hänsyn till och ingå i den nationella digitaliseringsstrategin.

Dessutom menar Föräldraalliansen Sverige att strategin måste kompletteras med ett förhållningssätt till AI, artificiell intelligens.

 

För Föräldraalliansen Sverige

Gabriella Mattsson, Ordförande
Peter Hallin, Informationsansvarig

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldrasammanslutningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa.

Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa.
Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng