Välj en sida

Till:
Regeringskansliet, Socialdepartementet

Ert diarienummer: S2024/01352

 

Yttrande över remiss avseende Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra (Ds 2024:16)

Inledning

Föräldraalliansen Sverige är en intresseorganisation som arbetar för att representera föräldrar. En av våra uppgifter är att svara på remisser som berör föräldrar och barn. Trots att förslaget om fritidskortet har direkt påverkan på barn, elever och deras föräldrar, har varken elev- eller föräldraorganisationer blivit inbjudna att yttra sig. Föräldraalliansen Sverige har därför valt att spontant lämna ett remissvar på denna departementspromemoria.

Yttrande

Föräldraalliansen Sverige välkomnar förslaget om ett fritidskort för barn och unga, som syftar till att erbjuda en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Vi ser flera positiva aspekter med förslaget, men vill samtidigt lyfta fram vissa risker och förbättringsområden som bör beaktas för att säkerställa att det gynnar alla barn och deras familjer.

Förslaget främjar barns utveckling och välmående genom att öka tillgängligheten till fritidsaktiviteter, vilket är viktigt för både fysisk och psykisk hälsa samt för den sociala utvecklingen. En likvärdig tillgång till fritidsaktiviteter är särskilt angelägen för barn från socioekonomiskt utsatta familjer, och förslaget kan bidra till att minska skillnaderna mellan barn med olika ekonomiska förutsättningar.

Det är dock viktigt att beakta risken för att vissa barn inte nås av informationen om fritidskortet eller att vissa barn upplever stigmatisering om de inte har tillgång till kortet. Det är därför avgörande att systemet utformas på ett sätt som är inkluderande och tillgängligt för alla. Vi ser även en risk att kortets administration kan medföra en ytterligare börda för föräldrar, särskilt för dem som redan befinner sig i en pressad situation. Det är därför viktigt att administrationen förenklas och görs tillgänglig för alla familjer.

Vi föreslår även att fritidskortet bör vara flexibelt och ta hänsyn till barns individuella intressen och behov. Förslaget tycks främst fokusera på gruppaktiviteter, men det är viktigt att även aktiviteter för barn med specifika intressen eller särskilda behov inkluderas. Föräldrar bör ha inflytande över vilka aktiviteter som subventioneras för att säkerställa att de valda aktiviteterna motsvarar barnets unika behov.

Genom våra kontakter med medlemmar har vi fått signaler om att vissa föräldrar upplever att fritidsaktiviteter kan minska den tid de har möjlighet att tillbringa tillsammans med sina barn. Ett möjligt sätt att hantera detta kan vara att tillåta föräldrar att delta i aktiviteterna som stöd eller åskådare.

Sammanfattning

Föräldraalliansen Sverige ser positivt på förslaget om fritidskort för barn och unga. Vi anser dock att det finns behov av ytterligare åtgärder för att undvika stigmatisering och minska den administrativa bördan, samtidigt som hänsyn tas till barnens individuella behov.

Uppföljning

Vi anser att utnyttjandet av fritidskortet bör följas upp kontinuerligt. Särskilda aspekter som bör beaktas är:

  • Hur väl informationsinsatserna når alla föräldrar.
  • Att föräldrar utan digital kompetens får stöd med administrationen.
  • Att inget barn utestängs på grund av kön, kulturella normer, funktionsnedsättning, eller andra orsaker.
  • Att det finns tillräckliga resurser, såsom pengar, lokaler, tid och personal.
  • Att praktiska och ekonomiska hinder, såsom tillgång till skolskjuts, inte står i vägen för deltagande.

Vidare anser vi att man kan överväga:

  • Att utöka åldersspannet för fritidskortet upp till 18 år.
  • Att inkludera fler aktörer i utbudet, exempelvis studieförbund.

 

Stockholm 2024-10-13

 

Gabriella Mattsson                                                                            
Ordförande

 

 

 

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldrasammanslutningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa.

Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa.

Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng