Välj en sida

Till
Skolverket

Remiss.samiska.anpassad.grundskola@skolverket.se
registrator@skolverket.se
nermina.wikstrom@skolverket.se

 Ert diarienummer: 2024:2593

 Yttrande över remiss
Förslag till föreskrifter om kursplan och betygskriterier i ämnet modersmål – samiska som nationellt minoritetsspråk för anpassade grundskolan

Yttrande
Föräldraalliansen Sverige är en intresseorganisation som verkar för att representera föräldrar och vårdnadshavare i frågor som rör barns utbildning och skolgång. Vi uppskattar möjligheten att yttra oss över remissen och ser detta som en viktig chans att bidra med perspektiv från föräldra- och elevsynpunkt. Vi välkomnar initiativet att skapa en mer inkluderande och anpassad undervisning för elever i anpassade grundskolan.

Sammanfattning
Föräldraalliansen Sverige är positiv till förslaget och ser det som ett steg mot en mer inkluderande undervisning för elever i anpassade grundskolan. Förslaget stärker likvärdighet, främjar språkutveckling och bevarar det samiska kulturarvet. Samtidigt ser vi en stor utmaning i den begränsade tillgången på legitimerade och behöriga lärare i samiska. För att säkerställa undervisningens kvalitet krävs satsningar på rekrytering, vidareutbildning och långsiktiga åtgärder för att stärka lärarförsörjningen. För att genomförande ska bli framgångsrikt krävs även satsningar på stödmaterial och resurser, samt tydliga riktlinjer för att säkerställa att undervisningen kan bedrivas med hög kvalitet.


Övergripande synpunkter
Föräldraalliansen Sverige anser att förslaget innebär flera positiva förändringar för elever i anpassade grundskolan. En specifikt utformad kursplan, anpassad efter elevernas behov och förutsättningar ger bättre möjligheter att lära sig samis

ka på ett sätt som stödjer deras individuella inlärningskapacitet. Genom att samiska får samma ställning som övriga nationella minoritetsspråk i anpassade grundskolan stärks likvärdighet och rättssäkerhet i utbildningen.

 En tydlig och tillgänglig språkundervisning främjar elevernas språkutveckling och stärker deras kulturella identitet, vilket i sin tur skapar en större känsla av samhörighet. Att anpassa undervisningen till elevernas inlärningsförmåga bidrar också till ökad delaktighet då fler elever kan delta aktivt och känna motivation att utveckla sina språkkunskaper. Slutligen bedömer vi att en tydlig kursplan och betygskriterier för samiska i anpassade grundskolan stärker bevarandet och utvecklingen av det samiska kulturarvet, en viktig aspekt för elevernas kulturella och språkliga framtid.

Föräldraalliansen Sverige ser flera utmaningar med genomförandet av förslaget. En av de största utmaningarna är den begränsade tillgången till legitimerade och behöriga lärare i samiska. För att säkerställa undervisningens kvalitet krävs satsningar på rekrytering, vidareutbildning och långsiktiga åtgärder för att stärka lärarförsörsningen inom ämnet. Utan behöriga lärare riskerar elevernas möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen att försämras, vilket i sin tur påverkar både språkutveckling och bevarandet av det samiska kulturarvet.

Samtidigt finns en risk att elever i anpassade grundskolan får minskad kontakt med den samiska undervisningstraditionen och gemenskapen då de inte längre omfattas av sameskolans kursplan. Det är därför avgörande att säkerställa möjligheter för elever att delta i samiska kultur- och språkmiljöer samt att skolor och lärare får tillräckligt stöd och resurser för att genomföra förändringen på ett sätt som gynnar eleverna. Utan tydliga riktlinjer, stödmaterial och handledning kan implementeringen bli svår och påverka elevernas språkinlärning negativt.

Föräldraalliansen Sverige ser positivt på förslaget men betonar vikten av en väl genomförd implementering där både elever och skolpersonal får rätt förutsättningar. Vi ser fram emot en fortsatt dialog för att säkerställa en kvalitativ och inkluderande undervisning för alla elever.

Stockholm 2025-03-06

 

Gabriella Mattsson                                                       
Ordförande

 

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldrasammanslutningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa.

Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa.


Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng