Välj en sida
Föräldraalliansen Sverige stödjer att regeringen utlovar en åtgärdsgaranti[1] för barn och elever som riskerar att halka efter i skolan.

 Varje barn och elev måste garanteras rätt stöd och rätt insatser för att, så långt det är möjligt klara kunskapsmålen. Garantin måste gälla varje barn och elev från dag ett i förskoleklass till sista dagen i årskurs nio! Om garantin av någon anledning ”går ut” riskerar fler än någonsin tidigare att hamna utanför, för några kan det vara början till ett fortsatt liv i utanförskap.

I flera generationer har föräldrar kämpat för att barn ska få hjälp och stöd i skolan. Rätten till stödinsatser borde vara självklar. I skollagen 2014 förtydligades att resursfördelning generellt ska utgå ifrån barns och elevers olika förutsättningar och behov, inte beroende på någon form av diagnos eller beroende av vilken huvudman som driver skolan[2]. Men vi möts varje dag av föräldrar som försöker hjälpa sina barn på olika sätt, en del försöker hjälpa till med läxorna, andra vill att deras barn ska utredas för att genom en diagnos äntligen få rätt till stödinsatser. Skolan saknar ofta kunskap och kompetens.

Låt oss hoppas att dagens föräldrar med denna åtgärdsgaranti äntligen kan känna sig lite tryggare i att deras barn får det stöd de har rätt till oberoende av diagnos eller funktionsvariation.

 

Se Föräldraalliansen Sveriges remissvar från januari 2017 här: https://www.foraldraalliansen.nu/pa-goda-grunder-en-atgardsgaranti-for-lasning-skrivning-och-matematik/

 

För Föräldraalliansen Sverige

Gabriella Mattsson,
Pressansvarig

[1] På goda grunder – en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

[2] Vissa skollagsfrågor U2013/6278/S

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng