Välj en sida
grundskoleindex-karta-2023

Föräldraalliansen Sverige ser allvarligt på bristerna i likvärdighet och kvalitet i det svenska skolsystemet och kräver ett betydligt större statligt ansvar för i första hand grundskolan.

Det kommunala grundskoleindexet visar tydligt att det saknas likvärdighet inom skolsystemet. Det är snarare så att varje enskild kommuns ambition och kapacitet har en avgörande betydelse för hur man verkställer sitt uppdrag som huvudman för grundskolan.

Denna uppfattning delas bland annat av utredningen ”Statens ansvar för skolan” där man konstaterar ”att olika kommuner har olika ambition för och effektivitet i skolverksamheten.”

Också i den förra veckan presenterade PISA 22 studien tar man upp frågan om brister i likvärdigheten i den svenska grundskolan.

Läs hela pressmeddelandet

 

 

Kommunalt grundskoleindex 2023

Sammanfattande resultat 2023

Bästa grundskolekommun blev Pajala med 3,12 poäng (förra året Arjeplog med 3,43 poäng) och sämsta kommun blev Fagersta med 1,52 poäng /förra året Vingåker med 1,71 poäng).

De kommuner som hamnat högt på rankingen har generellt hamnat högt inom samtliga delområden medan de kommuner som hamnat lägst på rankingen på motsvarande sätt hamnat lägst inom fler eller alla delområden.

De kommuner som hamnat högt på rankingen har generellt hamnat högt inom samtliga delområden medan de kommuner som hamnat lägst på rankingen på motsvarande sätt hamnat lägst inom fler eller alla delområden.

De kommuner som stigit mest i rankingen jämfört med 2022 är Kiruna och Vindeln som stigit med 194 placeringar och återfinns på 40:e respektive 86:e plats.

Den kommun som sjunkit mest i rankingen jämfört med 2022 är Herrljunga som sjunkit 219 placeringar till plats 281.

 

Liksom förra året har skillnaden mellan kommunerna fortsatt att sjunka något. I år från 1,72 till 1,61 indexpoäng​

 

Topp 15 Årets raket
Pajala Kiruna +194
Arjeplog Vindeln +194
Övertorneå Eksjö +185
Dorotea Torsås +156
Torsås Norberg +154
Norsjö
Vilhelmina
Mörbylånga
Arvidsjaur
Sorsele Årets dykare
Bjurholm Markaryd -147
Karlsborg Ockelbo -170
Härjedalen Strömstad -174
Malå Älmhult -195
Vellinge Herrljunga -219

Kommunalt grundskoleindex 2023 – beskrivning

Föräldraalliansen Sveriges kommunala grundskoleindex är ett kvalitetsindex som utgår från ett föräldraperspektiv.

Fyra kvalitetsområden beräknas, viktas och läggs samman till ett sammanlagt kvalitetsindex för grundskolan i respektive kommun.

Kommunerna rangordnas sedan från 1 till 290. Grundskoleindexet beräknades första gången 2006.

De kvalitetsområden som används är

  • Måluppfyllelse
  • Pedagogisk personal
  • Hälso- och studiefrämjande resurser
  • Fritidshemmen

  Grundskoleindex beskrivning 2023

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng