Välj en sida

Pressmeddelande från Föräldraalliansen Sverige
2022-11-07

Måndagen den 7 november presenterade Thomas Persson utredningen om ökat statligt ansvar för skolan. Betänkandets slutsats är att staten bör stärka sitt ansvar för skolan jämfört med i dag. Det grundläggande skälet är den bristande likvärdigheten i skolan.

DN-debatt den 7 november påpekar Thomas Persson att om skillnaderna utgår från kommuners olika ambition, kapacitet och ekonomiska förutsättningar, snarare än skolverksamhetens behov, leder det till en strukturell olikvärdighet mellan olika delar av landet när det gäller vilka möjligheter elever har att lyckas i skolan.

För sjuttonde året i rad publicerar vi vårt kommunala grundskoleindex. Ett jämförande index där vi utifrån utvalda kriterier rangordnar kommunernas skiftande ambition och kapacitet att bedriva grundskola.
Resultatet visar på betydande skillnader. Vilket pekar på stora brister i likvärdigheten i skolan.

Allvarligt är också att många kommuner alltid hamnar på ungefär samma placering år 2022 som 2006 och åren däremellan.
För en ökad likvärdighet stöder därför Föräldraalliansen Sverige utredningens slutsats att staten måste ta ett betydligt större ansvar för skolan.

Resultat
Bästa grundskolekommun blev för andra året i rad Arjeplog med 3,43 poäng (förra året med 3,31 poäng) och sämsta kommun blev för fjärde året i rad Vingåker med 1,71 poäng.

De kommuner som hamnat högt på rankingen har generellt hamnat högt inom samtliga delområden medan de kommuner som hamnat lägst på rankingen på motsvarande sätt hamnat lågt inom fler eller alla delområden.

Den kommun som stigit mest i rankingen jämfört med 2021 är Vännäs som stigit med 208 placeringar och återfinns på 40:e plats.

Den kommun som sjunkit mest i rankingen jämfört med 2021 är Kinda som sjunkit 208 placeringar till plats 272.

Landsbygdskommuner och mindre städer/tätorter placerar sig generellt högt medan storstäder och pendlingskommuner nära större städer hamnar lägst.

Hela listan presenteras i rankingordning, alfabetisk ordning, förändring samt länsvis och kommungruppsvis på Föräldraalliansen Sveriges hemsida.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng